Może jestem staroświecki, ale trzymam się zasady 15000/1rok.
Okresy przeglądów QG1 i QG2 - który polecacie ?
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez blackrsmój mechanik (jedyny ktoremu ufam) mówi ze co 15 tys trzeba olej i filtry wyminić to samochodem pojeździ sie długie lata i tej zasady sie trzymam a dobrym przykladem jest moja była rs którą miałem a na szafie miala ponad 300 tys . przeglądy co 15 tys i nic sie nei działo wiec w silnikach bse +lpg mój mechanik zaleca
co 15 tys:
olej, filtr kabinowy, filtr przeciwpylkowy, filtr oleju + świece ( o świecach mowił to samo gazownik ktory mi gaz wstawial)
co 30 tys: filtr paliwa
wole wydać co roku ( bo tak mi wychodzi w rok 15 tys) te 200-300 zl na przegląd i jeździć dlugie lata ciesząc sie zdrowym bezawaryjnym silnikiem
ps co do oleju ja leje Liqiu moly 5w40 który podobno super pasuje norma do tego silnika i cos tam jeszcze ma że do tych na gazie jest stworzony ...
[ Dodano: Pon 26 Wrz, 11 21:27 ]
ps kolega z białegostoku to by wpadł na spota tym swoim nowym turem się pochwalić
Dodatkowo się zapytam o wymianę filtra powietrza co ile km bo to też chyba bardzo ważna sprawa.
Dodatkowo proszę Panów o radę czy warto wymienić olej po pierwszym 1,5 tys km - czyli po tzw. ułożeniu silnika (bo dotarcie jest już chyba w fabryce), bo gdzieś to już zasłyszałem i nie wiem czy to jest przesada czy warto.
Ja podobnie jak kolega nie żałuję pieniędzy na dbanie o samochód i wolę co roku wydać te kilka stówek żeby mi śmigał bezawaryjnie przynajmniej 10lat bo na tyle minimalnie czasu go teraz kupuję nowego.
A co do spotu w B-stoku to dziękuję za zaproszenie, najpierw muszę w październiku odebrać to autko z salonu a teraz tutaj na forum się dopytuję o takie najważniejsze rzeczy przy używaniu nowego auta, bo chcę go od początku traktować jak należy. Jak już go będę miał to na pewno skorzystam z zaproszenia, tak więc do zobaczyska
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mar979Zamieszczone przez blackrsmój mechanik (jedyny ktoremu ufam) mówi ze co 15 tys trzeba olej i filtry wyminić to samochodem pojeździ sie długie lata i tej zasady sie trzymam a dobrym przykladem jest moja była rs którą miałem a na szafie miala ponad 300 tys . przeglądy co 15 tys i nic sie nei działo wiec w silnikach bse +lpg mój mechanik zaleca
co 15 tys:
olej, filtr kabinowy, filtr przeciwpylkowy, filtr oleju + świece ( o świecach mowił to samo gazownik ktory mi gaz wstawial)
wole wydać co roku ( bo tak mi wychodzi w rok 15 tys) te 200-300 zl na przegląd i jeździć dlugie lata ciesząc sie zdrowym bezawaryjnym silnikiem
ps co do oleju ja leje Liqiu moly 5w40 który podobno super pasuje norma do tego silnika i cos tam jeszcze ma że do tych na gazie jest stworzony ...
ps kolega z białegostoku to by wpadł na spota tym swoim nowym turem się pochwalić
Dodatkowo się zapytam o wymianę filtra powietrza co ile km bo to też chyba bardzo ważna sprawa.
Dodatkowo proszę Panów o radę czy warto wymienić olej po pierwszym 1,5 tys km - czyli po tzw. ułożeniu silnika (bo dotarcie jest już chyba w fabryce), bo gdzieś to już zasłyszałem i nie wiem czy to jest przesada czy warto.
Ja podobnie jak kolega nie żałuję pieniędzy na dbanie o samochód i wolę co roku wydać te kilka stówek żeby mi śmigał bezawaryjnie przynajmniej 10lat bo na tyle minimalnie czasu go teraz kupuję nowego.
A co do spotu w B-stoku to dziękuję za zaproszenie, najpierw muszę w październiku odebrać to autko z salonu a teraz tutaj na forum się dopytuję o takie najważniejsze rzeczy przy używaniu nowego auta, bo chcę go od początku traktować jak należy. Jak już go będę miał to na pewno skorzystam z zaproszenia, tak więc do zobaczyska
Pozdrawiam
Swiece koszt 89 zł, nie wymieniaj oleju po 1,5 tys km,
Komentarz
-
-
mar979, Zaznaczcie jasno że to gazownicy muszą wymieniać olej i świece co 15 tys.
A dbanie o samochód dla większości użytkowników oznacza serwis wg zaleceń producenta. To jest absolutnie wystarczające do należytego utrzymania auta na długie lata.
To że czyjś dziadek zalewał Warszawę co 5 tyś km i czyścił świece co 1 tys. km nie oznacza że z obecną Skodą trzeba robić tak samo... :| Skończcie z tym moherstwem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pandzikA dbanie o samochód dla większości użytkowników oznacza serwis wg zaleceń producenta. To jest absolutnie wystarczające do należytego utrzymania auta na długie lata.
To że czyjś dziadek zalewał Warszawę co 5 tyś km i czyścił świece co 1 tys. km nie oznacza że z obecną Skodą trzeba robić tak samo... :| Skończcie z tym moherstwem.
Komentarz
-
-
ja mam przeglądy co 30k albo 2 lata (nigdy nie pamiętam czy to QG1 czy 2...)
oleju z fabryki nie zmieniałem, ale teraz planuję zmienić na 45kkmNie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem...
mój szkodnik
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Borsuk2Wymieniłem pierwszy fabryczny olej i mogę cierpliwie czekać na QG1. Skończcie z tym pazerstwem. :szeroki_usmiech
na takie sprawy nie żałuję
I dodatkowo jeszcze Was się od strony technicznej podpytam dlaczego trzeba
wymieniać świece w silniku przy instalacji LPG ? Dlatego że gaz je uszkadza ?
Bo ja kiedyś słyszałem że jazda na LPG uszkadza chyba zawory, to może przez
niezmieniane świece te zawory lecą ?
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JanusZamieszczone przez endryuw naszych warunkach drogowo-klimatycznych lepiej co 15000 km. Chyba, że jeździsz bardzo dużo w długie trasy to można pomyśleć o 30000 km.
Komentarz
-
-
nie widzę problemu QG1 czy QG2. Częstość wymiany oleju zależy przede wszystkim od warunków w jakich eksploatowany jest samochód. Nigdy komputer nie wskaże wam konieczności wykonania przeglądu (wymiana oleju) bliżej 30 tys. jeśli robicie krótkie trasy w mieście. Możecie się raczej spodziewać wezwania do serwisu przy przebiegu ok. 15 tys. Największymi problemami są rozrzedzenie oleju resztkami niespalonego paliwa (przypadek jazdy w mieście na krótkich odcinkach) i jego przegrzanie. No i oczywiście nie można zapomnieć o zaleceniach producenta oleju. 10 lat temu też byli tacy którzy pukali się w głowę gdy wymieniałem w Xsarze olej co 20 tys. a nie jak to wtedy było powszechne co 10 tys. km. Silnik ma przebieg 200 tys i jest zalany Mobilem 5 W50. Szybciej wam samochód zardzewieje niż uszkodzicie silnik bo będziecie postępowali zgodnie z programem QG 1
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blackrsmój mechanik (jedyny ktoremu ufam) mówi ze co 15 tys trzeba olej i filtry wyminić to samochodem pojeździ sie długie lata i tej zasady sie trzymam a dobrym przykladem jest moja była rs którą miałem a na szafie miala ponad 300 tys . przeglądy co 15 tys i nic sie nei działo wiec w silnikach bse +lpg mój mechanik zaleca
co 15 tys:
Ja caly czas myslalem ze to jedno i to samo...VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline
Komentarz
-
-
Chcialbym sie poradzic w sprawie przegladu.
Auto ma przejechane 30000km i ma 1,5 roku. Do tej pory mialem ustawione stale okresy 15000km. Wlasnie zrobilem drugi przeglad i ASO zmienilo mi przeglad na LL.
To co mnie zastanawia to kolejny przeglad.
W ksiazce serwisowej mam informacje, ze jest przeglad podstawowy po 60000km lub 3 latach. Na 100% nie zrobie kolejnych 30000km przez nastepne 1,5 roku. Stad wniosek ze komp nie pokaze mi ze mam jechac na przeglad.
Ktos sie orientuje, czy sam powinienem pojechac na taki przeglad, czy lac na to i jechac kiedy komp pokaze?VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
Komentarz
-
-
Zmieniaj olej, filtr oleju i powietrza co 15.000 km, nie patrząc na sygnał z kompa. Resztę rób tak, jak każe Ci komputer.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez idasW ksiazce serwisowej mam informacje, ze jest przeglad podstawowy po 60000km lub 3 latach. Na 100% nie zrobie kolejnych 30000km przez nastepne 1,5 roku. Stad wniosek ze komp nie pokaze mi ze mam jechac na przeglad.
Ktos sie orientuje, czy sam powinienem pojechac na taki przeglad, czy lac na to i jechac kiedy komp pokaze?
ale jak masz obawy to nikt nie zabroni ci wcześniej pojechać na przegląd
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krz_pZamieszczone przez idasW ksiazce serwisowej mam informacje, ze jest przeglad podstawowy po 60000km lub 3 latach. Na 100% nie zrobie kolejnych 30000km przez nastepne 1,5 roku. Stad wniosek ze komp nie pokaze mi ze mam jechac na przeglad.
Ktos sie orientuje, czy sam powinienem pojechac na taki przeglad, czy lac na to i jechac kiedy komp pokaze?
ale jak masz obawy to nikt nie zabroni ci wcześniej pojechać na przegląd
To normLne ze nadal mam "---" w menu z przegladem zamiast km i liczby dni?VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
Komentarz
-
Komentarz